Waar ga je beginnen als je mag deelnemen aan de zwaarste paardenrace van de wereld? Nadat de schrik in enthousiasme is omgezet ben ik begonnen met het maken van een lijstje. Degene die mij een beetje kennen weten dat ik van de lijstjes en checklijsten ben. Er zijn namelijk heel veel aspecten die nog moeten gebeuren voor vertrek, maar gelukkig is dat nog een paar maanden weg. Het wordt daarom een lange termijn checklijst met iets van een deadline per onderwerp. 

44519449_2273341642888049_8191940141846102016_n

Inlezen en naar de film

Natuurlijk moest het boek van Frederic Schut gelezen worden en natuurlijk mocht ik de film ‘All the wild horses‘ niet missen.

Een vriendin verrast met een reisje Leiden waar we lekker gegeten hebben en daarna naar de film. En wij kunnen beamen, het was echt superleuk. We hebben behoorlijk wat binnenpretjes gehad, niemand wist dat er een deelnemer voor volgend jaar in de zaal aanwezig was. De film was fantastisch…. de drive is nu echt on. Wat een gaaf avontuur!

Het boek van Frederic Schut is een aanrader. Het leest heerlijk weg en geeft een goed beeld van het avontuur van een deelnemer. Natuurlijk moesten er meteen wat tips en tricks opgeschreven worden. Wie weet komen ze nog van pas.

Daarnaast staat youtube vol met filmpjes, denk dat ik ze ondertussen allemaal gezien heb. Ook het verzamelen van informatie over Mongolië, komt altijd van pas.

Kom in beweging en ga sporten

Een van de puntjes boven aan de lijst is conditioneel en fysiek beter ‘in-shape’  gaan komen. Na 3 jaar studeren was er niet heel veel tijd om te sporten dus er zijn wat kilootjes bijgekomen en conditie is achteruit gegaan. Tijd om weer wat te gaan doen! De vraag is vervolgens of ik dat in mijn eentje kan of dat ik daar hulp bij nodig heb. Het rennen van de halve marathon kun je mogelijk nog wel met een-van-internet-afgetrokken-trainingsschema volbrengen, maar er bestaan geen trainingsschema’s voor een 1000 km paardenrace in 10 dagen. Je gaat immers 6 (!) wereldkampioenschappen Endurance achter elkaar rijden. Totaal volslagen idioot als je er zo naar kijkt.

Okay, het gaat dus nooit op eigen houtje lukken dus heb ik hulp gezocht bij een oud-klasgenoot. Een telefoontje naar Gerwin Franken en hij was al net zo enthousiast. We hebben doorgesproken wat je zou moeten kunnen om de race tot een goed einde te brengen. Welke spieren moeten er getraind worden, waar zit mijn sterkte en waar moet aan gewerkt worden. Na wat testjes zijn we echt aan de slag gegaan en hebben we een doelgericht schema opgesteld.

Niet alleen het sporten, maar ook voeding is belangrijk, daag allemaal lekkere ongezonde dingen. Milka chocola, lekkers van de bakker, pepernoten, gevulde speculaas, ontbijtkoek. Allemaal verbannen uit mijn huis. Vanaf nu is het eiwitten, groenten en vetten. En ohhh, wat was het de eerste week lastig om van al dat suiker af te kicken. Gelukkig gaat het steeds beter, al roepen de zakken pepernoten nog steeds als ik langsloop. Het is ondertussen hartstikke leuk om nieuwe gerechtjes uit te proberen en alles voor het ideale gewicht voor deze race. Want tja, de kleinste en de lichtste zal ik zeker niet worden.

Het kweken van zitvlees 

Gelukkig heb ik de beschikking tot eigen paardmateriaal. Omdat Gidian aan het herstellen is van een lichte blessure mag ze nog geen lange ritten maken en daarom was Breezer de gelukkige. Op naar de stapritten. Superleuk dat mede(endurance)ruiters regelmatig aansluiten om een paar uur te babbelen, want stappen gaat traag en je krijgt er een zere kont van. Ook al is je zadel nog zo comfortabel, het is altijd weer even wennen om een paar uur non-stop in het zadel te zitten. Helemaal als je gaat rijden in alle weersomstandigheden en als een verzopen kat terugkomt na drie uur in de stromende regen te hebben gereden. (Of niet Fenne? Nu weet je waarom! :)) De winter staat voor de deur en het is hopen dat de sneeuw nog even wegblijft.

Het kiezen van een goed doel

Via The Adventurist wordt er gereden voor de organisatie Cool Earth. Een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van regenwouden en tegen klimaatverandering. Hierbij doen ze een beroep op de lokale bevolking in deze gebieden. Een mooi initiatief, maar eerlijk, ik had er nog nooit van gehoord.

Daarnaast dient iedere deelnemer zich in te zetten voor een persoonlijk goed doel. En dat vond ik best heel erg lastig, want er zijn zo veel goede doelen die allemaal een eigen verhaal hebben en zich inzetten voor een bepaalde doelgroep. Uiteindelijk kwam ik op de website van Stichting Ambulance Wens en was al snel de verhalen van ‘laatste wensen’ aan het lezen. Ontroerend, mooi, dat een klein gebaar een groot verschil kan maken. Op het moment dat je weet dat het einde nabij is, je aan bed gekluisterd bent en dat er een organisatie is dat jou allerlaatste wens in vervulling kan laten gaan.

Die week was er bij toeval een lezing over de stichting in Deurne. Een vrijwilliger vertelde over zijn ervaringen met de ambulance en liet een aantal foto’s zien waarbij hij het verhaal van deze persoon vertelde. Het was muisstil in de zaal en iedereen luisterde aandachtig, hier en daar werden er wat traantjes weggepinkt.

Iedereen kan een laatste wens insturen naar de stichting, er wordt geen onderscheid gemaakt in volwassenen, kinderen, religie of afkomst. Dagelijks kun je op de facebook pagina lezen waar de ambulances naar toe gaan en welke wensen er op deze dag zijn vervuld. Het is echt fantastisch dat deze stichting zoveel mensen nog een mooie herinnering kan geven. Niet alleen de patiënt, maar ook familie en vrienden die binnenkort een moeilijke tijd tegemoet gaan.

To be continued….

Tot zover de blog voor deze keer. Heb je vragen of wil je mij contacten? Stuur dan een email naar mongolderby2019@gmail.com of vul het contact formulier in.