2019 is van start en DIT jaar is het jaar van mijn Mongol Derby. Let’s do it! Al rond rondsurfent ga je natuurlijk een kijkje nemen tegen bij je concurrenten, toekomstige steun en toeverlaat maatjes en BF-to-be sites, waar ik een nauwkeurige countdown tegenkwam naar de start van de Mongol Derby. De tijd gaat hard en voordat je het weet zit je op het vliegtuig naar Mongolië. Maar voor het zover is moet er nog veel gebeuren.

Op zoek naar de juiste uitrusting

In de vorige blog had ik jullie verteld over de 5 kg bagage en de uitrusting. De aankoop van december was, ondanks de sale, de duurste regenjas die ik ooit gekocht heb van het merk Mammut. Maar het is ook de allerbeste ever! De laatste weken is ie uitvoerig getest, daarbij grote dank aan het Hollandse regenweer. Mijn onderkleding blijft kurkdroog, heel goed ademend, de jas droogt snel en is ook nog eens super licht en klein gepakt mee te nemen.

Zo enthousiast dat ik verder ben gaan kijken in de collectie van Mammut en ook een andere jas heb besteld. Een zogenoemde ‘mid layer’. Ja, je wordt nog expert in materialen en outdoorgear als je mee doet aan de Derby. Deze jas is ook zo licht al een veertje, is water afstotend, winddicht en heeft een isolatie laag bij koud weer. Ook deze jas gaat mee, wat een fijn ding! Ook de combinatie van deze twee jassen is al getest, perfect!

Paardrijden met een rugzakwhatsapp image 2018-12-30 at 14.48.00

Natuurlijk moet alles ook nog vervoerd worden. Vanuit de organisatie wordt er t.z.t een zadeltas opgestuurd die je kunt gebruiken. Daarnaast is een rugzak of heuptas of wat je dan ook mee wilt meenemen om je ‘ultralichte outdoorgear’ in te vervoeren. Het is wel verstandig om iets op je lijf te dragen want als je ongewenst afstapt en de pony de vrijheid van de steppe gaat verkennen zie je ook je zadeltas met inhoud in de verte verdwijnen.

Tijd om te oefenen en mijn 4 jaar oude dagbackpack te voorschijn gehaald. Een Osprey rugzak die absoluut niet is ontwikkeld om mee te paardrijden. Hoe voller hij zit, hoe meer overlast het geeft als Breezer met zijn grote-paarden-stappen over het ruiterpad dendert. Alles behalve comfortabel. De zoektocht is gestart naar een rugzak die stabieler op de rug hangt. Wordt vervolgd…..

Spierpijn hoort erbij

De conditionele trainingen gaan dit jaar weer door. Begin januari heb ik bij TopSupport een conditie test gedaan. Waarna Gerwin het trainingsschema hierop aan kan passen. Ik was erg verbaast, maar ook heel trots op de uitslag. Conditie: erg goed! Jammer dat ik dat nog niet altijd zo ervaar en soms het liefst op de bank neerplof na een training.

whatsapp image 2019-01-07 at 18.49.05

Zo ook na 2 weken vakantie zonder krachttraining. Heel goed mijn best gedaan om nog één keer meer die squat te maken om vervolgens nog twee dagen na te genieten. Hoe dat voelt? Dat het al pijn doet als je aan het woord ‘bewegen’ denkt. Trap op en af, niet leuk. Gaan zitten, dat gaat wel, maar dan weer opstaan. Of er 100 elastiekjes opknappen staan in je benen. Toch nog maar even 10 km lopen, misschien loop je de spierpijn er wel uit. Conclusie: niet dus.

Na 2 dagen nagenieten van de work-out mag je op dag  3 weer aan de bak. Nogmaals het zelfde programma als afgelopen keer, maar nu eens kijken of er progressie in zit. Wouw! die éne keer meer zijn er nu gewoon 3 x meer geworden en helemaal geen spierpijn in de dagen erna, dus hop weer op de fiets voor 30 km route tracken voor de Endurance Xperience op 21 april.

Interview vanaf de vakantiebeurs

Vanuit mijn werk op vrijdag 11 januari afgereisd naar de vakantiebeurs. Op vrijdag het walhalla van de senior-reiziger en studenten. Nadat ik met collega’s een rondje gelopen had en de leerlingen weer op de bus gezet, nog even een uurtje ‘me-time’ op de beurs en  op zoek naar inspirerende verre reizen. Mongolië was niet uitgebreid aanwezig en werd slechts door twee reisorganisatie’s in één reis aangeboden. Misschien moet je daar wel heel blij mee zijn! Aangezien het massa toerisme daar nog niet naar toe gaat en het daarom een perfect land is voor een 1000 km paardenrace.

Tijdens mijn uurtje me-time liep ik Stijn tegen het lijf en we raakte aan de praat, waarop hij vroeg? Mag ik je interviewen? Nou uhhh, ja. Ik ben dan wel geen veganist, maar wel leuk om Derby onder de aandacht te brengen. Wil je zijn podcast terugluisteren. Live in de podcast van Stijn.online op de vakantie beurs.

Pony’s gezocht

Heel fijn dat ik thuis vooruit kan met twee paarden, al gaan de pony’s in Mongolië toch een maatje kleiner zijn. Om aan de beweging te wennen ben ik op zoek naar pony’s die ik de komende maanden een aantal keren mag rijden. Bij voorkeur kleiner dan 1.50, kan zowel dressuurmatig als in de bossen. Stuur mij een email als u een pony ter beschikking wilt stellen mongolderby2019@gmail.com