En alweer een maand om, wat vliegt de tijd. Iedere dag 24 uur dichter bij de start. Mijn agenda telt de weken tot mijn vertrek naar Mongolië af. Het liefst zou ik iedere dag uren gaan trainen, maar dat is geen strak plan. Rust is zo belangrijk. Goed slapen… lang genoeg slapen en ook een training afbreken als je lijf zegt ‘nu even niet’.  Wonderbaarlijk dat de training daarna weer als vanouds gaat. Deze blog gaat over de veiligheid op weg naar de derby en op het paard.

Over-training = No-go

Het eerste waar je op moet letten als je enthousiast gaat trainen voor de derby: “Ga niet  over trainen!” Dan ga je niet 2 pasjes vooruit, maar 10 passen achteruit. Natuurlijk wil je conditioneel zo goed mogelijk aan de start verschijnen, maar de kans op blessures is altijd aanwezig. Een paar weken geleden had ik ineens last van mijn rechterknie. Na een aantal zware krachttrainingen begon ‘meneer knie’ toch even te protesteren dat het mogelijk toch wat zwaar was geweest. Tijd om even een stapje terug te doen. De benen twee weken rust gegeven en de focus tijdens de kracht training naar de armen en rug verplaats. Na twee weken was ‘meneer knie’ weer helemaal happy en heb ik hem niet meer gevoeld.

Afgelopen maand een paar hele gave producten opgehaald van sponsors die mij graag veilig de finishlijn zien passeren.

Hoofdbescherming

Een helm is verplicht tijdens de rit. Vorig jaar heb ik een KED helm gekocht voor de endurance wedstrijden. Helaas brak het klepje spontaan af. De firma KED stuurde een vervangende en eindelijk kan ik er weer mee rijden. Past prima op mijn hoofd, lichtgewicht en met veel ventilatie gaten. Nu nog gaan bedenken hoe ik mijn go-pro ga bevestigen.  #KED

Onder de helm gaat een Buff. Niet alleen tijdens het rijden, maar ook op reis, super handig. Je kan het ding voor van alles gebruiken. Ik gebruik hem nu als hoofdtooi. Zorgt ervoor dat je haren minder snel vet worden, je helm gaat minder stinken en, als je ‘m ook over je oren trekt, verbranden ze niet en kan er geen ongewenst object invliegen.

Amazone issue

Iedere amazone heeft het wel eens meegemaakt…. doorrijden. Dit wil je echt niet tijdens de Mongol Derby. Ik zou er echt van balen als ik na een paar dagen zou moeten stoppen wegens doorrij-wonden. Seducci voorziet mij van superfijn ruiterondergoed. Nooit meer doorrijden! Ze sluiten goed aan en hebben geen naden. In combinatie met mijn rijbroek blijven ze ook in een hoosbui helemaal droog. #rideseducci

20190126_232701

Bodyprotector

Ook de beste ruiters testen wel eens de grond ;). Hoewel ik  de laatste 10 jaar slechts 4x grondtester ben geweest, waarvan tweemaal een bezoekje ziekenhuis, lijkt het me niet geheel onverstandig om bescherming om te doen. Nog nooit had ik met een bodyprotector gereden, maar het valt me absoluut niet tegen. Sir Lancelot Horse Sports sponsort een back protector. Zeer licht in gewicht, heel luchtig en zit je helemaal niet in de weg. In Mongolië zijn de ziekenhuizen niet op 15 autominuutjes en kan deze protector mij voldoende beschermen voor als ik word getorpedeerd en met een smak op de steppe terecht kom. #SirLancelotHorseSports

Oogbescherming

Een van de eerste adviezen die wij ontvingen van de organisatie: “Ga op zoek naar een goede, maar niet te fancy zonnebril”. Je gaat hem nodig hebben tegen de zon, windvlagen en tijdens hagel- en regenbuien. Hij moet tegen een stootje kunnen, iets met ‘wilde paarden, wilde ritten’. Okay, een hele opgave want als lenzendrager moet ik daar ook nog rekening mee houden. Mocht ik, om wat voor reden, mijn lenzen niet kunnen dragen tijdens de rit, dan gaat de (nood)bril op. Na heel veel zoek en speurwerk kwam ik uiteindelijk uit bij Cocoons fitovers. Een zonnebril die voornamelijk gebruikt wordt bij de hengelsport. Polariserend, met mee-kleurende glazen, die over een bril gezet kan worden. Maar voor mij als lenzendrager goed aansluitend, zodat ik mijn lenzen niet kan verliezen door wind. Een zonnebril die ik dus kan dragen met lenzen, maar ook over een bril. Perfect! Tijdens mijn eerste ritje met de Cocoons stond de zon hoog aan de hemel toen ik opstapte, slechts 2 km later werd ik verrast door een hagelbui. Heel blij dat ik ze op had!  #Cocoonsfitovers

EHBO-setje

Wat gaat er mee in het EHBO setje? Op al mijn reizen gaat het blauwe tasje met eerste hulp spulletjes mee. Pleisters, anti-diareepillen, paracetamol, tekentang, reddingsdeken, zomaar wat items die erin zitten. Als eerste maar eens gekeken wat er over de datum was…… toen bleef er maar weinig van de inhoud over. Op een pleister na, heb ik nog nooit wat nodig gehad uit dit tasje. Kan me wel herinneren dat ik ooit de helft afgegeven heb aan een andere backpacker, waarvan de EHBO set uit de tas gejat was. Laat ik het er maar op houden dat een goed teken is en dat er een groot medisch team aanwezig is tijdens de Derby. In de komende maanden ga ik wel een keer bedenken wat ik nodig zou kunnen hebben.

Eindelijk een backpack gevonden

cb1437001000_1

Om deze blog af te sluiten, kan ik jullie vertellen dat ik mijn rugzak gevonden heb. Het is een Camelbak Octane 10 geworden. Aan de voorkant een ‘trailrunvest’ met verschillende zakken. Op de rug een kleine 8 liter tas. Dat is echt niet veel, maar ik ben verbaast hoeveel er in zo’n klein tasje past. Met rijden kan ik hem goed om de SirLancelot protector vast trekken, zodat hij niet op mijn rug stuitert. Daarnaast kan er een 2 liter waterzak in. Kan er weer een item van de ‘Derby-benodigdheden-lijst’ worden weggestreept.