Nog een kleine 5 maanden en dan is de start van de Mongol Derby. Het trainen is ondertussen een routine in mijn dagelijkse leven. Op dit moment telt de training tussen de 20 en 30 uur in de week. Ik probeer vooral veel af te wisselen om het leuk te houden, vooral omdat iedere outdoor training de laatste weken eindigt in een nat pak kan dat wel eens demotiverend worden. Maar ach: “In Mongolië kan het ook regenen!”

Meetpunt op de agenda

Een paar maanden geleden is er een globaal trainingsschema opgesteld door Gerwin Franken, waarin we naar bepaalde uitdagingen heen werken. De eerste was de conditie test in januari bij Topsupport. De tweede was een stukje verder reizen. Samen met Mike en Linda, die ook deel gaan nemen aan de Derby, hebben we een weekendje Wales geboekt om te trainen in de bergen. Prachtig het Nederlandse landschap, maar toch doen bergjes lopen wonderen met je conditie en handigheid. Dus, op naar Wales.

Dag 1: Slechte nacht, goede start

Om zoveel mogelijk uit de dag te halen, hadden we de eerste vlucht vanaf Schiphol naar Birmingham. Natuurlijk gaan er zo vroeg geen treinen vanuit het zuiden en heb ik voor de 3de keer een nacht op Schiphol doorgebracht. Perfecte bank gevonden, volledig in coma geraakt werd ik om 2 uur ’s nachts gewekt door de marechaussee. Hoe laat mijn vlucht is. Echt….. zucht, daarna kon ik dus niet meer slapen.

Een paar uur later arriveerde Mike, Katja en Linda en startte we de dag goed bij de Starbucks en konden we al snel gaan boarden. Helaas door de harde wind een half uurtje vertraging voor vertrek. Binnen no-time de Noordzee over en bij aankomst de huurauto opgehaald. Nog een paar uurtjes rijden naar ons ‘basecamp’ Betws y coed. Daar sloot Mike’s broer Phil bij ons aan en the pac was hiermee compleet.

In de namiddag al op weg naar de eerste berg. Mike kon het prachtig vertellen met alle namen, toppen, een heel scala aan plantjes. Heel gaaf, maar mijn hersens hadden toch wat te weinig slaap gehad, waardoor ze niet alles hebben opgeslagen.

Net als in Nederland, geen outdoortraining blijft droog, en ook vandaag niet. Zeiknat van de regen kwamen we in ons hotel aan en werd alles uitgehangen op de kamer. Linda en ik deelde een kamer op de bovenste etage. We waren erg blij met de verwarming en kleerhangers om alles uit te hangen. De uitspraak “Dat gaan we missen in Mongolië” werd al snel ingeburgerd. Na een giga bordvol diner in de hotelpub zijn we als een blok in slaap gevallen, wat een superfijne bedden!

Dag 2: Hells kitchen with a view

Okay, gisteren de hele dag geklommen en geklauterd, maar helaas door alle regen en mist hadden we weinig uitzichten. De zon stond aan de hemel en het leek erop een prachtige dag te worden. Na een stevig English Breakfast met de auto naar ons startpunt gereden en op pad gegaan. Het weer was perfect en Mike had de pas er goed in zitten. Het duurde even voor ik in mijn ritme zat, maar daarna ging het heerlijk.

Totdat we van de trail afgingen. Want in Mongolië zijn ook geen standaard trails, dus out of the comfortzone en op handen en voeten de berg op. Wat wegschuivende stenen maakte de klim best zwaar, helaas werd het uitzicht op de top weer minder door mist en na een break vervolgende we onze weg naar beneden. Ook weer over schuivende steentjes en natuurlijk niet via de ‘standaard’ uitgezette route. Een kloof die ‘Hells Kitchen’ genoemd wordt was gelukkig wel ‘mistvrij’ en gaf een mooie doorkijk op het prachtige landschap van Snowdonia. Ook nu gingen we in een aardig rap tempo de berg af en voor we het wisten waren we weer bij de auto. Avondje tafelen en weer heerlijk het bed in.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dag 3: Against the elements

Het plan van vandaag: Snowdon! De, op een na,  hoogste berg van Groot Brittannië. Hoewel we op tijd van ons basecamp zijn vertrokken was de parkeerplaats al vol en besloten we vanaf een andere kant de berg op te lopen. We hadden niet als enige dat idee, want het was druk op de trail. Hoe hoger we de berg opliepen, hoe harder het begon te waaien, hoe kouder het werd en de regen was ook weer aanwezig.

Best frustrerend dat trailrunners als snel huppende konijntjes je voorbij komen en na een tijd weer terug langs komen. Nou, dan zullen we er wel bijna zijn. Niks was minder waar, het duurde en duurde, maar eindelijk waren we dan bij de top! Het zal wel prachtig zijn geweest om rond te kijken, maar helaas het was zo mistig dat er niks te zien was.

Katja en Phil gingen de zelfde weg terug om de auto op te halen. Wij ‘derbygangers’ liepen via de Pyg trail naar een volgende parkeerplaats waar Katja en Phil ons zouden oppikken. Halleluja, de regen ging niet meer stoppen en een harde wind bleef aan. We moesten ons soms goed vasthouden om niet van de berg af te waaien. Een 14 km gelopen wat een prima afsluiting was van onze driedaagse training in Wales. De volgende dag hebben we nog wat geshopt in het ‘outdoorgear-walhalla’ en een paar waterdichte handschoenen gescoord. Daarna weer terug naar Schiphol en de trein ‘carnavalesk’ terug naar het zuiden.

Not only hiking

Want naast het trainen zonder paard, moet er ook getraind worden op het paard. Het endurance seizoen staat weer voor de deur en daarom moeten er ook de nodige kilometers in het zadel gemaakt worden. Gezellig met Linda de laatste weken getraind nabij de Maasduinen, Ysselsteyn en ook een rondje van de Someren Xperience voor 21 april getracked. A.s. weekend de eerste wedstrijd van het seizoen, die we gaan rijden in het Belgische Zutendaal.

Stichting Ambulancewens afgelopen week bij het RTL Nieuws

Ook afgelopen week stond de stichting weer in de spotlight bij RTL. De stichting kan alleen bestaan door donaties. Motiveer mij om nog harder te trainen om die eindstreep te halen en doneer op https://www.geef.nl/nl/actie/1000-km-te-paard-mongol-derby-voor-stichting-ambulancewens/donateurs. Uw donatie gaat rechtstreeks naar Stichting Ambulancewens.