Waar Esther haar laatste bericht op deze website afsloot met een quote van Genghis Khan, pak ik het op met een andere uitspraak van de grote Mongoolse krijgsman: “If you’re afraid – don’t do it, – If you’re doing it – don’t be afraid!”
Met veel plezier, verwondering en respect probeer ik jullie deelgenoot te maken van het geweldige paardenavontuur van Esther. Ik, Aart, probeer op allerlei manieren de bijna 7000 kilometer afstand en een tijdverschil van 6 uur tussen haar en ons te overbruggen. De komende tijd mogen jullie elke dag minimaal 1 bericht verwachten!

In het klaslokaal

Vliegen, jetlag, cultuurshock en de drukte van hoofdstad Ulaanbaatar zal globetrotter Esther goed kunnen verwerken. Ze heeft een paar dagen kunnen wennen.

Gisteren begon in UB de pre-race training in een klaslokaal. Van alles over regeltjes, management en support. Techniek van satelliet-tracking en communicatieprotocollen.
Aansluitend begint het avontuur echt als de ruiters en organisatie vertrekken naar het startkamp op de steppe. Ze sluiten de dag af met een Mongools buffet.190805_arrival_prerace-training
voorbereidingen_zadels

Pre-race training op de steppe

Vandaag hebben alle ruiters hun uitrusting ontvangen. De eerste dag op de steppe draait om kennismaking met de paarden. Er wordt intensief getraind. Lijfelijk contact. Veterinaire briefings worden afgewisseld met het testen van de communicatie protocollen en apparatuur.
Voor ons ook heel belangrijk want als dat goed werkt kunnen wij de race met de GPS-trackers volgen.

Eind van de middag eindelijk te paard voor een rit….
wachtende_paardenBij Esther staan telefoon en internet nu uit. Bij mij volop aan. Het is rond 22:30 uur op de steppe. De zon is al een tijdje onder. Donker? De maan groeit langzaam naar volle maan op donderdag 15 augustus. Een machtige sterrenhemel wordt zichtbaar.
Don’t be afraid!