Nu Esther in haar laatste slaapfase ligt voor de zonsopkomst van de eerste wedstrijddag, moeten wij het hebben over het spel en de knikkers. De Mongol Derby is bedoeld als avontuur en niet als wedstrijd. Er zitten veel elementen in die we ook kennen in de endurancesport. Het motto “To finish is to win” is hier ook zeker op z’n plek.
instructie

Start om 10 uur Mongolian time

Ik verwacht de start morgenochtend, woensdag 7 augustus om 10.00 uur. Dan is het in Nederland 4.00 uur. De startvlag valt in de provincie Ovorkhangai in de buurt van de stad Arvaikheer. De naam van die stad is een verkorte versie van de naam van een beroemd racepaard, Arvagarkheer. Dit was het snelste paard in een zeer belangrijke race op het einde van de 18e eeuw. Recentelijk is het paarden herdenkingsmonument ‘Morin Tolgoe’ opgericht. De ruiters en crew zijn daar vandaag geweest.


De startlocatie is in centraal Mongolië en de globale route komt ook in de buurt van de hoofdstad Ulaanbaatar.
Kaartmateriaal van start en finish en de horsestations vind je hier:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=123QcaZaXIQus5o-QIz8PZEV4bj4zk5op&ll=47.0570486766309%2C106.58451500000001&z=5

GPS live tracking

De wedstrijd is te volgen met de gps-trackers van de ruiters. Dit is de link van Esther (afkorting EL): https://blogging.theadventurists.com/map/adventure/mongolderby19/team/esther-leenen

Op de foto van de start en de eerste twee horsestations krijg je een indruk van de route van dag 1. Het is een bergachtig gebied met toppen van rond de 2000 meter. Best nog wel bevolkt en met een enkele grote doorgaande weg.

Morgen is de grote dag! Nog even allemaal netjes op de foto.
190806_groepsfoto

Ik ben benieuwd hoe ik zelf slaap vannacht…

Het spel

Oh ja, het spel. Kijk hier eens voor de regels: https://www.bokt.nl/wiki/Mongol_Derby#Regels
Hartslag 56 is de limiet. Vanaf het startschot van de Mongol Derby mogen ruiters geen hulp meer van buitenaf krijgen, dat wil zeggen van de crew. Het is wél toegestaan hulp te krijgen van de Mongolen, mits de ruiter dit zelf regelt.
Paarden gaan vóór mensen: iedere ruiter draagt de verantwoordelijkheid voor zijn of haar paard vanaf het moment dat hij of zij dit paard kiest tot het moment dat het paard is goedgekeurd door de veterinair. De ruiter dient ten alle tijden bij het paard te blijven.
Ruiters die ernstige tekenen van ziekten, dat wil zeggen uitputting, uitdroging of blessures, vertonen kunnen gedwongen worden op een Urtuu, horsestation, te blijven of te stoppen met de wedstrijd.

Tijdstraf

Als een ruiter de regels breekt, levert hem of haar dat een tijdstraf op. Deze is afhankelijk van de overtreding. Tijdens de Mongol Derby worden twee horse-stations als penalty-stations aangewezen, waar ruiters de straffen uit moeten zitten. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan ook worden besloten te ruiter uit te sluiten van de wedstrijd En natuurlijk zijn er dit jaar enkele nieuwe regels.
stichting_ambulancewens
Vannacht slapen 7 families ook onrustig omdat ze morgen met de Stichting Ambulance Wens Nederland op pad gaan.
Vanuit Alkmaar vertrekt een gezin naar Duitsland. Vanuit Groningen kan iemand nog een laatste keer naar Schiermonnikoog. In IJsselstein wil iemand nog één keer naar de zee. Er is een tripje van vanuit Rozendaal nog één keer naar Doetinchem. Vanuit Den Haag gaat iemand nog één keer naar het stoomdepot in Rotterdam wil en vanuit Malden gaat iemand nog een paar dagen naar Westkapelle. Vanuit Helmond gaat iemand nog één keer naar zijn dochter in Duitsland.

Stichting Ambulance Wens Nederland is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers die dagelijks gratis laatste wensen vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances. Jullie donaties blijven meer dan welkom!
Hier staat hun agenda: https://www.ambulancewens.nl/agenda/2019/augustus

 Slaap lekker allemaal.