Pas aan het eind van de dag brak de lucht en was de zon hier en daar te zien en te voelen. Wauw, wat doet Esther het goed! Mooie stabiele trail vandaag. Drie verschillende paarden. Horsestation 8 gehaald. Gemiddeld tot nu toe zo’n 275 km gereden en haar grafiek geeft 268 km aan. Dat lijkt allemaal te kloppen. Best nog een mooi totaal zo om de 1000 km daadwerkelijk te halen.
Wat doen de andere Nederlands het ook goed: Anne, Mike en Aly zitten bij Esther op HS8. Linda zit al op HS11 en Margreet (foto gemaakt door Sarah Farnsworth) zit bij de koplopers op HS12.

Negenendertig ruiters zitten nog in de race; vijf rijden nu in de “avonturencategorie”, wat betekent dat ze nog steeds deelnemen aan deze epische rit van 1.000 km, maar op eigen tempo. Deze vijf zijn Ella Mildon, Sam Franklin en Erin Nagle uit de VS (terug uit het ziekenhuis) en het Duitse paar Rendel Rieckmann en Jacqueline Knöpfel.

Penalty van 10 minuten

Vandaag werd ook bekend dat Esther een penalty aan haar rijdbroek heeft voor een routefout in etappe 1 op dag 1: tijdstraf van 10 minuten. Net als ASB, AK, BM, ES, EM, FD, FW , JK, JB, JC, KA, LV, MV, RL, SB. Ik meen ergens gelezen te hebben dat het hier ging om een soort staptraject. In de GPS hebben de deelnemers ook een aantal punten staan die ze niet mogen missen. Bijvoorbeeld waterpunten. Ondanks de natte dagen met meer dan voldoende water moet je die toch langs, anders volgt ook een tijdstraf.

Prestatie-thermometer

De rekenkamer heeft vandaag de prestatie-thermometer geïntroduceerd. Gemakshalve heb ik de trail opgedeeld in 29 etappes van 34,5 km. Dat geeft een goede vergelijk die soms niet helemaal overeenkomt met de informatie op de website van de GPS-tracker. Ook in die getallen en grafieken zit veel afronding. Wat ik prachtig vind is het kleurrijke lint dat zich uitrolt over centraal Mongolië.
Je kunt op de lijn van Margreet al goed zien wat Esther morgen kan rijden. Naar HS9 en het begin naar HS10 is nog bergachtig, dan begint een lange track langs de Tuul rivier naar HS11 en HS12!


Alle ruiters rijden in de provincie Töv langs de Tuul rivier. Dit is een belangrijke rivier in Mongolië. De 808 km lange rivier heeft een stroomgebied van 49.840 km². De Tuul ontspringt in het Gorkhi-Terelj Nationaal Park en stroomt door het zuiden van de hoofdstad Ulaanbaatar. De rivier is heilig voor het Mongoolse volk, die het de Khatan (koningin) Tuul noemen.

dag3_video_terrein

Voor de dagelijkse update van de organisatie heb ik hier een betere link:

Mongol Derby Updates