Met dank aan de dierenarts  krijgen we toch even een inkijkje bij Esther. Op HS9 kreeg ze een veterinaire tijdstraf net als CK, ABS en AM. De tijdsduur is niet helemaal duidelijk, noch uit de berichten, noch uit de grafiek. Maar Esther neemt het er van en eet nog wat extra calorieën en vocht. Dat heeft ze wel nodig vandaag want het is een stralende en warme dag. Het weer is totaal omgeslagen. Eigenlijk veel lastiger om te rijden en je paard in de gaten te houden.
Maar prachtig om van de omgeving te genieten. Zeker vandaag als je van de bergen afdaalt naar het machtige stroomgebied van de Tuul rivier. Ben benieuwd of ze in zichzelf praat onderweg, net zoals ik als ik hoog in de bergen alleen wandel. Maar je zintuigen zijn dubbel zo sterk en je geniet met volle teugen van het landschap met z’n vergezichten en vaak unieke plaatjes. Dat kun je op de luchtfoto al wel zien.

Toch weer drie horsestations verder

Vandaag is Esther gestopt op HS11 met nog wat tijd over. Het laat zich raden wat ze doet!
“The art of being alone” beheerst ze als geen ander. Heerlijk in de ondergaande zon.
De drie horsestations van vandaag leveren bijna weer 100 km op. Mooi gereden.
Morgen begint met een snel, recht stuk naar HS12, langs de rivier.

En dan gaat het halverwege de trail naar HS13 weer bergop. De andere ruiters laten een behoorlijk spoor achter. Kiest ze daar voor of rijdt ze een eigen koers?

Veterinaire controles

Al eerder maakte ik de vergelijking met onze endurancewedstrijden en dat geldt zeker ook voor de veterinaire controles. Een team van ervaren internationale en Mongoolse paardendierenartsen zorgt voor de inspecties op elk horsestation en onderweg.
Ruiters kunnen niet verder rijden, tenzij het paard is goedgekeurd door de dierenartsen. In geval van niet voldoende herstellen van het paard binnen de gestelde tijd kan dat de ruiter een tijdstraf of in het ergste geval uitsluiting opleveren.
De hartslag van de paarden wordt gemeten over een volle minuut. De ruiter moet binnen dertig minuten het paard voor de eerste keer aangeboden hebben aan de veterinair. Als de hartslag van het paard onder de 56 slagen per minuut zit, mag de ruiter een nieuw paard uitzoeken voor de volgende etappe. Wanneer bij de eerste keer aanbieden de hartslag hoger is dan 56 slagen per minuut, dan wordt de hartslag op 30 minuten na binnenkomst nogmaals gemeten. Als de hartslag dan onder de 56 slagen per minuut zit, is het paard alsnog goedgekeurd zonder verdere tijdstraffen. Als de hartslag van het paard niet binnen de 30 minuten onder de 56 slagen per minuut zit, dan levert dat de ruiter een tijdstraf op, afhankelijk van de ernst van de situatie.

Op dit filmpje staat een prachtige timelapse van een vetgate/paardenwissel op HS12 waar Esther morgen als eerste heen rijdt.
video_hs12_vetgate

De dagelijkse update van The Adventurists: https://www.theadventurists.com/adventures/mongol-derby/updates/