Esther en Aly houden zich aan hun plan: drie horsestations. Vandaag weer heel goed gereden. Niet zulk mooi weer. Wel goed om te rijden. Overnachten op HS27. Last night out!
Morgen, dag 10, is er voor Esther nog 1 horsestation (28) en het stuk naar de finish. Linda ging hier nog wel met navigeren behoorlijk de mist in. Ik verwacht het bij Esther en Aly niet. Ze mogen vanaf 6:30 uur (NL 00:30) weer rijden. In totaal zo’n 45 km en twee paarden te gaan.
Ik denk zo’n vier uur verder, twee stippen aan de horizon te zien vanaf de finish.
Het is in Mongolië dan 10:30 uur, dat is 4:30 uur bij ons…
De warme douche en echte bedden zijn in het vizier. Wat een vooruitzicht!

Mike is bezig aan zijn eigen race, heeft de meiden achter zich gelaten en slaapt op HS28. Om zijn finish mee te maken kun je beter niet naar bed gaan!

Finish vandaag voor Linda van Gorkum; met een mooi videofragment.


linda_finish_video

Navigeren is een kunst

Dit jaar was navigeren bij de Mongol Derby weer heel belangrijk omdat Tom, een van de eigenaren van organisatie The Adventurist, het kruimelpad weghaalde en terugkeerde naar een route met waypoints.
De afgelopen vier jaar, met het kruimelpad, nam de snelheid alleen maar toe en keken ruiters meer op hun navigatie dan naar het prachtige landschap van Mongolië. Voor de organisatie was dat wel makkelijker omdat minder ruiters verdwaalden en het veld dichter bij elkaar zat. De MD werd echt een race. Een goede of een slechte zaak is, afhankelijk van je standpunt.
Dit jaar is de beleving weer helemaal terug. Op hun GPS zien de ruiters rivieren, heuvels en horsestations. De beste route van het ene waypoint naar het andere bepalen ze zelf met behulp van de koersnotities en een topografische kaart.
Garmin stelde voor elke deelnemer een GPS beschikbaar. En voor de wedstrijd werd al veel besproken en geoefend.
De snelheid ging dit jaar omlaag en het veld werd breder. Het avontuur is weer helemaal terug. Robert Long kon optimaal profiteren van deze nieuwe aanpak. Hij kan geweldig navigeren. Tom zei bij zijn finish gisteren: “Hij maakte maar twee fouten tijdens de 1.000 kilometer lange trail. Een keer reed hij een beetje te dicht bij een rivier waardoor hij er meerdere keren doorheen moest en tussen HS26 en HS27 koos hij een lijn “hemelsbreed” over de bergen. En dat, dames en heren, is voor een groot deel de reden waarom hij won. Hij is een uitstekende ruiter met meer ervaring dan wie dan ook, dat klopt, maar hij had niet met zo’n groot verschil kunnen winnen als hij niet zo ongelooflijk goed kon navigeren.”

Let op de stippen aan de horizon

De foto’s zijn van Sarah Farnsworth / Mongol Derby.
De dagelijkse update staat hier: https://www.theadventurists.com/adventures/mongol-derby/updates/