Het is alweer een half jaar geleden dat  de finishlijn van de Mongol Derby werd gepasseerd. De euforie was groot, maar ook de teleurstelling dat het avontuur echt voorbij was. Alhoewel, zo’n race gaat je niet echt in de koude kleren zitten ondervond ook ik een aantal naweeën. Zoiets van een ‘zwart gat’ na een grote prestatie. Maar zoals alles gaat dit voorbij en kijk je naar de toekomst. Waarschijnlijk heb ik te paard in India mijn nieuwe ‘mantra’ gevonden in het uitkijken naar nieuwe avonturen.

Misschien wat vreemd om dit in tijden van de corona te tikken, maar de wereld draait door. Er komt weer een tijd dat mensen elkaar weer de hand durven te geven en er op uit trekken. Op dit moment mag het vooral individueel en dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Vanaf een paardenrug zit je sowieso al 1,5 meter hoger en de locaties waar ik ga rijden kom ik niemand tegen.

Langzaam aan ben ik begonnen om de ‘bij-gegeten’ kilo’s na de derby weer kwijt te raken, conditie- en krachttraining weer op te pakken en schemaatjes ‘hoe-pak-ik-het-deze-keer-aan’ krijgen alweer vorm. De datum staat al omcirkelt in de agenda: 28 februari 2021 – Start Gaucho Derby

The Gaucho Derby

Een meer-paards avontuur van 500 km in 10 dagen door Patagonië. (Oeh….. cooool!)

“The mind bending terrain in Patagonia makes this a race quite unlike anything else on the planet. It won’t just test your skill on a horse, but push you to the limit of your navigation skills, your ability to handle the wilderness and your physical endurance.”

Klink behoorlijk in mijn straatje en nog voordat de eerste editie van start ging heb ik mij opgegeven voor volgend jaar.  Yes, het zwarte gat verdween als sneeuw voor de zon toen ik de bevestiging kreeg dat ik ben toegelaten tot de 2021 race. Something to look forward to!

“The Gaucho Derby is a multi horse race, but not in the same way the Mongol Derby. The race is broken down into 40km legs but you won’t be changing horse at every section. The high mountains are a test of skill not flat out speed so the horses won’t run out of steam. The flatter pampas sections will see you turning up the MPH to eat up the miles. For these sections you will be swapping to fresh horses regularly.”

Okay, dus geen wilde bronco’s zoals in Mongolië, maar iets van getrainde paarden. Hmmm….. bergen, ja die hebben ze in Patagonië wel een aantal. Prachtig voor de foto’s, maar zoals jullie weten ben ik niet zo’n bergklimfanaat. Gelukkig af en toe gas geven op de vlakke pampa’s om kilometers te maken. Dat klinkt uitstekend.

“You’ll be riding large sections with a pack horse. As well as looking after and guiding your second steed you’ll have to switch mount mid leg to ensure the health of both animals by minimising the work.”

Twee paarden om voor te zorgen, waarvan ééntje je extra 5kg bagage draagt en z’n eigen voer. Nou, moet best goed komen. Je mag 10 kg bagage meenemen, dus het dubbele van de Mongol Derby, maar (natuurlijk een maar) Daar moet wel voor 5 dagen eten bijzitten, en misschien wel een tent of een bivak, of ga ik toch onder een terp liggen? Allemaal dingen om de komende maanden eens over na te gaan denken.

Brave pioneers

De Gaucho derby werd dit jaar voor het eerst verreden van El Calafate naar El Chalten. Dat gebied is zo gaaf! El Calafate met een van de mooiste gletsjers wereld, de Perito Moreno en dan afzakken richting de berg Fitz Roy nabij El Chalten. Terugbladerend door mijn reisdagboeken heb ik er prachtige verhalen over geschreven. Een mooie periode waarbij ik van de ene in de andere verwondering viel van het adembenemende landschap in Argentinië en Chili.

Maar terug aan de race. De eerste foto’s en berichten komen binnen via de social media. En toen, toen moest ik mezelf toch even achter de oren krabben.  Vooral het ‘bergen’ en nog erger het ‘sneeuw’ gedeelte…… brrr, je zou maar in een sneeuwstorm belanden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het was lastig om de eerste editie te volgen, al hoop ik er toch hier en daar wat ideetjes van te kunnen meepikken. Want hoe ga je als Nederlander uit het land zonder bergen, trainen voor een race in de bergen als de wereld in een lockdown zit?

Daarover volgende keer meer……