Een half jaar geleden kreeg ik het briljante idee om mee te gaan doen met de Gaucho Derby. Een nieuwe paardenrace van 500 kilometer over het Andes gebergte in Patagonië. Een nieuw doel om naar uit te kijken, het was nog wel een tijdje weg en tijd genoeg om te gaan bedenken hoe ik dit avontuur ga aanpakken.

Mijn laatste blog schreef ik eind maart, toen de wereld in een lockdown zat en de eerste uitdagingen zich al aanboden. Want hoe start je een training als je er niet op uit mag om een bergje te gaan lopen. In Oostenrijk of Zwitserland heb je dit probleem niet, maar in dit vlakke Nederland waar de Vaalserberg, met 322 meter niet eens een officiele berg is, moet je toch creatief zijn om rondom huis iets van hoogte meters te gaan trainen.

Voorlopig is het trainen met hoogte meters de ijskast in gegaan en de laatste maanden heb ik me bezig gehouden met het op peil houden van mijn conditie. Weliswaar op een heel laag pitje. Na het trainen voor de Mongol Derby weet ik wat Gerwin Franken voor me in petto heeft en vanaf 1 september mag ik weer vol aan de squats en tabata’s.

De laatste weken zijn er twee webseminars geweest vanuit de organisatie. Waarin we vooral de zware weersomstandigheden niet moeten onderschatten. In de pioneersrace van begin dit jaar was veel materiaal niet bestand tegen de vele regen en wind.

Koud tijdens het ontbijt in Torres del Paine NP, Patagionia – maart 2010

Bij deze race is er eveneens een bagagelimiet van 10 kg, maar mét tent en eten voor vijf dagen. Er blijft niet zo veel over voor andere nodige items.

Tijd om mijn Mongol Derby gear te herzien en keuzes te maken of het nog een ronde mee kan. De geleende slaapzak van Rouke is vervangen door een Nomad expeditie slaapzak en super licht matje. Het lijkt me beter om in de bergen niet op mijn bodyprotector te gaan liggen. Daarom heen moet nog een tent komen. De vraag is alleen welke…. mijn super fijne Vaude tentje heb ik een aantal jaren geleden achter gelaten in Afrika. Hij begon wat manketentjes te krijgen en die mensen aldaar konden hem nog prima gebruiken. Voor deze reis zou hij nog prima een keer van pas zijn gekomen, maar voor nu moet ik op zoek naar iets anders.

Voor de tent in Torres del Paine NP, Patagonië – maart 2010

De Rewoolution longsleeve shirts die ik tijdens de derby droeg zijn uitstekend bevallen. Met de aangeschafte wintervariant gaat deze ook mee naar Zuid Amerika. De Lowa schoenen die zo fijn zitten zijn helaas kapot en niet meer te repareren. Na jaren lang op dit merk gelopen te hebben ga ik de overstap maken naar Meindl. De gekozen schoen heeft een zool die nog minder buigt en stug is. Hierdoor hoop ik betere grip te hebben tijdens het lopen in de bergen en in combinatie met de Gaston Mercier Bi-Relax geen zere voeten in het zadel.

De komende twee weken ben ik nog druk bezig voor de Endurance Marathon Someren, die we met corona-maatregelen laten doorgaan. Echt een weekend om naar uit te kijken en nog één keer te genieten van de heerlijke catering. Daarna is het strikt sportdieet en worden de chocolade en koekjes verbannen tot na de race…..