Nog 13 dagen. Nog 13 dagen voordat ik in het vliegtuig stap naar Argentinië. Wat vliegt te tijd en alles gaat ineens zo razendsnel. Vorig jaar januari ontvingen we een berichtje dat door de Covid-19 de Gaucho Derby 2021 niet zou doorgaan. Niet geheel onverwacht natuurlijk en achteraf maar goed ook. Door al die onzekerheid was ik niet gemotiveerd, wilde de coronakilo’s er niet af en mistte er nog heel was skills in mijn bagage.

Nu zijn we een jaar later en kan ik zeggen dat ik er klaar voor ben. Bijna, wat alles moet nog ingepakt en gewogen worden. Een jaar lang van ‘opletten-met-eten’, sportschool, paardrijden, kamperen, internet afstruinen, materiaal testen en dat met de nodige herhalingen.

Tijd was deze keer echt mijn vijand, waarom zitten er niet gewoon 30 uur in een dag? Zelfs dan zouden mijn dagen te kort zijn met alle to-do lijstjes die afgehandeld moeten worden. Lijstjes, daar ben ik dol op. Want is er een lijstje klaar dan komt er altijd wel een nieuw lijstje bij. Een nieuw doel om aan te werken, een datum om naar toe te leven en je energie in te steken. Stil zitten is namelijk saai, je zou maar eens niks te doen hebben.

Terug naar de voorbereiding. Door al dat gebrek aan tijd wordt je vanzelf inventief. Sinds 1 september iedere dag op de fiets naar het werk, want mocht het niet meer lukken om ’s avonds te gaan sporten, dan zitten er toch 50 fietskilometers in de benen. Dat fietsen met slecht weer is natuurlijk een uitgetelde mogelijkheid om je regenkleding uit te proberen.

Vaste uren naar de sportschool, want dan is het een ‘moetje’. Een hoogst noodzakelijk moetje, want die conditie moet er wel zijn in Argentinië. De verwachting is dat je 20% naast je paard loopt en de Andes is verre van vlak. Op de vlakke stukken zit je toch in het zadel, het gaat om die fijne afdalingen of steile hellingen. De benen hebben de nodige lunges en squats weer doorstaan en voelen fit en goed aan.

Uitzoeken en proberen van materiaal. Dat was voor de Mongol Derby een van mijn favoriete bezigheden. Nu is het nog een grotere puzzel waarbij ik me steeds de vraag stel ‘heb ik dit wel echt nodig, zo ja, welke functies heeft het ding en wat kan ik er mee doen? Waarbij je later er achter komt dat sommige items wel heel handig kunnen zijn in geval van, of toch net dat beetje extra luxe geven. Heb je de luxe dan echt nodig? Afwegingen worden constant gemaakt en waarschijnlijk last minute voor vertrek de laatste knopen doorgehakt.

Over 13 dagen ben ik onderweg, voor nu de laatste lijstjes aan het afronden. Tijdens mijn race kunnen er weer ‘dotjes’ gevolgd worden. De organisatie zal de komende periode meer publiciteit gaan geven aan de deelnemers, links naar volgsites, informatie etc. Deze site wordt wederom bijgehouden vanuit het thuisfront om alles te volgen. Het nieuwe makkelijk adres is gelanceerd: gaucho-derby-2022.com.