De laatste foto die we van Esther ontvingen is het overzicht van de complete uitrusting die ze meeneemt. Ze zit nu off-grid in het startkamp op zo’n 7 uur rijden van El Calafate in de “middle of niks” in een fancy koepeltent en telt de dagen af naar de start op donderdag 3 maart 2022.

De Gaucho Derby is geen race maar één groot avontuur met een paar spelregels.
De belangrijkste is dat het welzijn van de paarden voorop staat!
Gewichtslimieten zijn belangrijk. Ruiters mogen niet meer dan 85 kg wegen in hun rijkleding. Helm, rijbroeken/leggings en laarzen zijn verplicht. Elke deelnemer mag maximaal 10 kg bagage meenemen.

De ruiters zijn 10 dagen selfsupporting op de flanken van het machtige Andes gebergte! Een adventure van 500 km met meerdere paarden. Een test van rijvaardigheid, maar ook van je navigatievaardigheden, je vermogen om de wildernis aan te gaan en je fysieke uithoudingsvermogen.

De vier zwarte, waterdichte zakken met het opschrift ELE 1 t/m 4 zijn de zogenaamde resupply-bags die Esther op 4 horsestations mag gebruiken om eten en uitrusting aan te vullen in ruil voor afval of….
Je mag nooit meer dan 10 kg totaal bij je hebben. De resupply-bags morgen niet zwaarder zijn dan 2 kg. Tot een uur voor de start mag Esther spullen wisselen.

Het zadel, stijgbeugels en hoofdstel zijn niet bij de gewichtsbeperking inbegrepen.

Rijtijden zijn ingesteld om de veiligheid van iedereen en de goede werking van de wedstrijdorganisatie te garanderen. In 2020 waren de rijtijden van 08:00 tot 18:00 uur. De klok in Nederland loopt 4 uur voor op die in Argentinië.

Bij elke dierenartspost zal het veterinaire team elk gereden paard onderzoeken en de bevoegdheid hebben om tijdstraffen op te leggen voor eventuele overtredingen of als het paard overvraagd is. Het paard moet a) gezond zijn, b) (redelijk) gehydrateerd, c) binnen een half uur na binnenkomst een hartslag hebben van niet meer dan 56 bpm. Dierenartsen en officials hebben ook de bevoegdheid om (tijd)straffen op te leggen tussen paardenposten.