Geen victory of overwinning zonder de geweldige inzet van de iconische Criollo paarden.
Deze foto van My Nordstrom (MNO) in het finish-kamp legt het partnerschap prachtig vast.

Aan het einde van de 15de eeuw brachten de Spaanse veroveraars van Amerika het Andalusische paard mee. Toen ook al voor victory en overwinning!
De Zuid-Amerikaanse paardenrassen, waaronder de Criollo, zijn nakomelingen van het oude Andalusische paard. Tegenwoordig een uitgestorven ras. Dit paard had geen Arabische oorsprong. De hengsten die bestonden in de dagen van de verovering, in Cordoba, Sevilla en Jerez de la Frontera, hadden hun oorsprong in de Barb-paarden, eeuwen eerder door Moorse indringers gebracht. Deze paarden, vermengd met de inheemse paarden, waren de oorsprong van het beroemde Spaanse paard.
Een ras van grote kracht en winterhardheid, ze pasten zich snel aan aan de barre omstandigheden van de nieuwe geografie en waren sinds het begin van de verovering bepalend in de oorlog tegen de ‘naturals’. De kolonisatie en vorming van nieuwe naties en culturen zou niet mogelijk zijn geweest zonder het gebruik van deze paarden.

Het schilderij “La ultima Lomada” (de laatste heuvel) van Aldo Chiappe is illustratief voor de gaucho-cultuur en toont de krachtige relatie tussen mens en dier. Steeds weer een teamprestatie.
Het Criollo-paard maakte Amerika mogelijk en de Gaucho Derby!

PROOST! Wat een prachtig avontuur.