Esther's Gaucho Derby adventure 2022

500 km paardenrace door Patagonië

Cool Earth


220px-Cool_Earth_logo

Cool Earth is een Non-profit organisatie die wereldwijd met regenwoud gemeenschappen werkt en een halt toe roept aan ontbossing en de impact op klimaatverandering.

De missie

De helft van het regenwoud in de wereld is de afgelopen 40 jaar verwoest. En, in tegenstelling tot de krantenkoppen, blijft regenwoud sneller verloren dan ooit. Maar het is niet te laat. Cool Earth gelooft dat het regenwoud kan worden gered. We hebben alleen een nieuwe aanpak nodig.

Dat is waarom we geen reserves creëren of hekken opzetten. We kopen geen land. In plaats daarvan brengen we de lokale bevolking weer in controle over hun bos.

Lokale mensen verliezen het meeste aan ontbossing, maar hebben het meest te winnen bij de bescherming ervan. Als zodanig zijn zij de best mogelijke beheerders van het bos. Daarom zijn alle Cool Earth-partnerschappen eigendom van de gemeenschap en worden ze geleid – een aanpak waarbij onderzoek voortdurend de meest effectieve manier blijkt te zijn om het regenwoud staande te houden.

Door lokaal levensonderhoud te ontwikkelen, is het onze missie om de cyclus van ontbossing die dorpen verschuift naar verdere armoede te beëindigen. Het creëren van sterke, zelf bepalende gemeenschappen – geen afhankelijkheid.

Wij zijn ook de enige liefdadigheidsinstelling die alleen werkt waar de bedreiging voor het bos het grootst is, in de frontlinie van ontbossing. En elk van onze partnerschappen vormt een schild om het naburige bos ontoegankelijk te maken voor houthakkers – waardoor miljoenen hectares verder bos wordt bespaard.

COOL EARTH WERKT RECHTSTREEKS MET GEMEENSCHAPPEN; EEN VAN DE MEEST EFFECTIEVE MANIEREN OM ONTBOSSING TEGEN TE GAAN.

Onze aanpak is zo effectief omdat we eerst mensen plaatsen, niet de bomen. Door samen te werken met regenwoud gemeenschappen om de kwaliteit van het leven te verbeteren, kunnen ze hun omliggende bossen beschermen tegen bedreigingen zoals commerciële houtkap, commerciële landbouw en extractieve industrieën.

Sinds 2007 heeft Cool Earth in alle drie de regenwoudbio’s gewerkt – het Congobekken, Amazonië en Oceanië.

Onze partnerschappen bevinden zich in de frontlinie van ontbossing, in landen waar de bedreiging voor het bos het grootst is. We groeien mond-tot-mond, met naburige dorpen en nieuwe gemeenschappen die vragen om ook met ons samen te werken. Dit is een integraal onderdeel van het feit dat onze partnerschappen worden aangedreven door de gemeenschappen waarmee we samenwerken, zodat we de lokale bevolking weer onder controle kunnen krijgen.

Elk dorp stelt een bankrekening en een gemeenschapsorganisatie in om prioriteiten te stellen en de fondsen te leveren om alle leden van het dorp van dienst te zijn. De gemeenschap beslist wat ze het meest nodig hebben en hoe geld wordt uitgegeven – alles van schoon water en een nieuw klaslokaal tot verbeterde koffie- en cacao-oogsten.

EEN BETERE GEZONDHEID, BETER ONDERWIJS EN BETERE LEEFOMSTANDIGHEDEN HELPEN OM BOSSEN IN STAND TE HOUDEN

We weten dat projecten om op lange termijn duurzaam te zijn, tijd en moeite vergen om ze te realiseren. Dus Cool Earth werkt al minstens 7 jaar samen met gemeenschappen, dit zorgt ervoor dat de gemeenschap meer verdient door het bos te laten staan ​​zodra Cool Earth is vertrokken.

We willen dat onze slimme aanpak over de hele wereld wordt gekopieerd. We testen ons model van door de gemeenschap geleid behoud en zijn bezig alles wat Cool Earth heeft geleerd om te zetten in een open source ToolBox. Gemeenschappen en andere organisaties kunnen alles gebruiken wat we hebben geleerd en ons model repliceren om meer bos te sparen.

slide4-600x400

>> Naar de website van  Cool Earth

>> Motiveer en doneer!

%d bloggers liken dit: