Esther's Gaucho Derby adventure 2022

500 km paardenrace door Patagonië

Wie ben ik?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMijn naam is Esther Leenen, 38 jaar en kom uit het Brabantse Someren. Van jongs af aan besmet met het ‘paardenvirus’ en na een paar jaar op de manege te hebben gereden, kreeg ik voor mijn 14e verjaardag mijn eerste eigen pony. Vanzelfsprekend word je lid van de plaatselijke ponyclub en begonnen de wekelijkse lessen en wedstrijden.

Dressuur, viertal rijden en af en toe een hindernis springen. Helaas heb ik van mijn eerste pony niet heel lang mogen genieten en kwam Jelisco in mijn leven. Een pony met veel Engels Volbloed op de stamboekpapieren. Met Jelisco heb ik mijn eerste kilometers gemaakt in de endurance sport.

In 1998 reed ik de ‘try-out’ rit in Eersel over 24 km. Hopende dat ik niet te hard had gereden kwam ik binnen met een snelheid van 10 km/u en een goedgekeurd paard. In de jaren die volgde heb ik verschillende wedstrijden gereden tot ik in 2001 voor een jaar naar Amerika vertrok om te gaan studeren.

Na mate je ouder wordt komen er passies in je leven die je voorheen nog niet ontdekt had. Bij mij was dit het reizen en op avontuur gaan.

In 2009 was het tijd voor een sabbatical year om een wereldreis te gaan maken. Een vliegticket geboekt en dat was het, verder was alles open. Van Afrika naar Azië via Tahiti en Paaseiland naar Zuid Amerika. Het is moeilijk om reizen in één woord samen te vatten. Fantastisch komt aardig in de buurt, maar het is zoveel meer dan dat. Reizen moet je ervaren en beleven! Op weg naar een onbekende bestemming en niet weten waar ’s avonds mijn bed staat en wat je in de tussentijd zal beleven en wie je zal ontmoeten, dat is voor mij reizen! Bij terugkomst was ik niet alleen besmet met het paardenvirus, maar ook met het reisvirus.

Iedere zomer boekte ik een vliegticket om een ander deel van de wereld te gaan ontdekken, maar als ik niet op reis was in het eerste weekend van juli. Dan was het tijd voor de 80 km van de jaarlijkse Kennedymars in het dorp. Uitgelopen in 2009 – 2012 – 2013 – 2014 en 2016. Waarbij de laatste keer zoals het hoort…. volledig ongetraind.

In 2012 startte ik met Black Breezer om toch maar weer eens endurance wedstrijd te proberen. Breezer is niet het ‘standaard’ endurance paard type, maar na het goed volbrengen van deze rit, volgden er meer.

En daar bleef het niet bij, want naast het rijden kwam ook het organiseren. Sinds 2015 staat Endurance Someren op de kalender en met veel plezier werk ik ieder jaar aan de voorbereidingen van deze wedstrijd. Wat begon met een dag-wedstrijd en een recreatie rit is nu een 3-daagse marathon door de regio.

In 2015 besloot ik mijn carrière een switch te geven en begon met de opleiding tot docent aardrijkskunde. Ik wilde meer van de wereld weten en mijn kennis en reis ervaring delen met volgende generaties. De afgelopen 3 jaar heb ik hard gewerkt om deze opleiding af te ronden en in september 2018 heb ik mijn diploma in ontvangst mogen nemen.

Next destination: Mongol Derby 2019

o56yhpVG_400x400

Een uitdaging waarin al mijn passies samen komen. Paardrijden en reizen in een onbekend land. Nieuwe avonturen beleven en het opzoeken van mijn eigen grenzen.

Waar ik al mijn vaardigheden tot een uiterste kan testen en in de praktijk brengen. Navigeren met GPS, kaart en kompas. Het gebruiken van mijn aardrijkskundige kennis over weer, klimaat en geologie. Een once-in-a-lifetime experience nu ik uitgekozen ben om aan de startlijn te verschijnen. 40 ruiters die de strijd aangaan om als eerste  de finishlijn te passeren. Een race van ongekende risico’s en gevaren, een race waarbij van alles kan gebeuren onderweg en een goede voorbereiding cruciaal is. Het komende jaar staat in het teken van trainen, trainen en nog meer trainen om in een topconditie naar Mongolië af te reizen.

Op deze website zal ik regelmatig een update plaatsen over de voorbereidingen op mijn race, mocht je vragen hebben, mij kunnen helpen of een ‘you-can-do-it’ motivatie sturen. Dan kan dit op het emailadres mongolderby2019@gmail.com, of vul het contact formulier in.

Met hartelijke groet,
Esther Leenen
Deelnemer Mongol Derby 2019

%d bloggers liken dit: